Kouluttajan tervehdyspuhe

19.05.2017

Koen olevani hyvin onnekas. Pääsin syksyllä 2015 opiskelemaan Amieduun eläintenkouluttajaksi. Sattuman kautta silloinen elämäntilanteeni tarjosi mahdollisuuden puolentoista vuoden mittaisten opintojen aloittamiseen. Tällä matkallani koirankouluttajasta eläintenkouluttajaksi olen päässyt tutustumaan mitä erilaisimpiin eläimiin, saanut paljon uusia ystäviä sekä oppinut valtavan määrän uutta kouluttamisesta, oppimisesta itsestään sekä eläinten käyttäytymisestä. Näitä asioita käsittelee Kuonokkaan ensimmäinen blogiteksti. Jos löydät kirjoitusvirhen, siitä saa minulle huomauttaa (pyydän etukäteen anteeksi kaikilta entisiltä äidinkielenopettajiltani, jos sattuvat lukemaan).

Kaikki alkoi vuoden syksyllä 2009 eräästä koiranomistajille tarkoitetusta kurssista jolle osallistuin. Oikeastaan, kaikki alkoi jo aiemmin, mutta prosessini nykyiseen tilaani, ammattitutkinnon suorittaneeksi kouluttajaksi ja koira-alan yrittäjäksi alkoi silloin. Kurssi oli KIVA-team ry:n järjestämä Tunne koirasi-kurssi, jolla luennoi David Selin, ruotsalainen koirapsykologi. Kurssi koostui kolmesta pitkästä, mutta tehokkaasta viikonlopusta. Siihen asti olin tuntenut rämpiväni ristiriitaisten koulutusmetodien epätoivoisuuden suossa etsiessäni jotain järkevää tietoa haastavan koiran kanssa elämisestä. Viikonloppujen aikana selkeni, että elämää ei välttämättä kannatakaan haaskata kuvitteellisen laumanjohtajuuden jatkuvaan tavoitteluun. Eivät koiratkaan niin tee. Se kurssi tarjosi vihdoinkin kovaa maata jalkojen alle, nimittäin tieteeseen perustuvan lähestymistavan asiaan.

Lisäoppia hain käytäntöön ja teoriaan kaikenlaisilta kursseilta ja luennoilta. Yksi parhaista muistoista on Koirakoulu Välkyn Sarin kouluttamisen perusteet-aiheinen kurssi, jossa pääsin ensimmäistä kertaa kouluttamaan lammasta ja hevosta koiran lisäksi. Kurssi vielä kaiken lisäksi päättyi kissojen sirkustemppuesitykseen! Haaveet ammatista kouluttamisen parissa syntyivät vasta hieman myöhemmin, kun itsellä alkoi olemaan jo jonkin verran kokemusta operantista kouluttamisesta ja positiivisen vahvisteen voimasta. Siitä alkoi sitten kehityskaari alan ammattilaiseksi, joka johti eläintenkouluttajan ja trimmauspuolen opintoihin sekä eläintenkouluttajan ammattitutkinnon suorittamiseen. Tuli oma yrityskin perustettua.

Pohjimmainen syy alalle siirtymiseeni on halu auttaa muita koiranomistajia ja heidän koiriaan, eli asiakkaitani, tarjoamalla oppimani tiedot ja taidot heidän käyttöönsä. Kuonokas Koirapalveluiden ajatus ja idea on tarjota trimmauksia ja koulutuspalveluita kaikille oman koiransa tai muun eläimensä hyvinvoinnista kiinnostuneille omistajille. Kuonokkaan kurssit pyrin suunnittelemaan niin omien kurssikokemusteni perusteella kuin käymieni koulutustenkin pohjalta helposti lähestyttäviksi ja sellaisiksi, että niistä saa mahdollisimman paljon irti, vaikka osallistujalla ei olisi etukäteen kokemusta koiransa kouluttamisesta. Sen vuoksi otan kiitollisena vastaan kaiken saamani palautteen. Odotan innolla tulevaa kesää ja uusien sekä jo tutuksi tulleiden asiakkaiden tapaamista sekä yhteistyökumppanien kanssa mahtavien uusien palveluiden kehittämistä! Ja tervetuloa seuraamaan säännöllisen epäsäännöllistä Kuonokkaan blogia!

Blogin etusivulle tästä.

Suunnittelua Raivo-kukon kanssa.
Suunnittelua Raivo-kukon kanssa.