Koiran arki poikkeusolojen jälkeen - taas yksin kotona!

31.03.2020

Nyt etätöiden ja viruskaranteenien aikaan monet koirat ovat onnellisessa asemassa. Omistaja tai omistajat, jotka aiemmin olivat pitkät päivät poissa kotoa, ovat nyt tassun ulottuvilla melkein koko ajan. Poissa on aika jolloin päivän yksinäiset tunnit tuntuivat kuluvan mahdottoman hitaasti, vessaan ei päässyt eikä mitään mielekästä tekemistä ollut. Omistajan kotiintulo oli päivän iloisin tapahtuma. Alkuun päivärutiinien muutos tuntui kummalliselta, mutta nyt siihen alkaa olla jo tottunut ja nykytilanteesta on tullut uusi normaali arki.

Koira alkaa tottua uusiin tapoihin kun ne ovat toistuneet päivittäin muutaman viikon ajan. Pentu-ikäiset ja nuoret koirat vielä nopeammin. Usein normaalioloissa ongelmakoirakouluttajat saavat yhteydenottoja lomien jälkeen, kun omistajat ovat olleet yhtäjaksoisesti kotona koiran saatavilla muutaman viikon putkeen ja sitten alkaakin taas työ ja arki. Koiran kannalta muutos tulee yllättäen ja pahimmassa tapauksessa vielä niin että yhtäkkiä kaikki ovat poissa jopa 8 tuntia kerrallaan. Ennen niin virikkeellinen arki on yhtäkkiä poissa ja koitapa itse olla käymättä vessassa päivällä koko työpäivän aikana!

Yksin rauhassa odottelu on koiralle taito jota sillä ei ole luonnostaan. Sitä joutuu pennun kanssa harjoittelemaan jo pienestä lähtien ja siltikään se ei kaikilta koirilta luonnistu. Yhtäkkiä yllättäen yksin jätetty koira ei ymmärrä miksi se on jäänyt yksin eikä voi tietää tuleeko omistaja koskaan takaisin. Eri luonteiset koirat reagoivat tilanteeseen eri tavoin ja lopputulosta voi ennakoida yhtä luotettavasti kuin ostamalla arvan voiton toivossa.
Kouluttajana toivon että kaikki koiranomistajat huomioisivat tämän asian ja ottaisivat sen tosissaan. Koiran kanssa voi harjoitella erossa olemista päivittäin vaikka et poistuisi samasta asunnosta. Lisäksi haastan kaikki koiranomistajat miettimään millaista oman koiran arki on normaalitilanteessa päivisin yksinolojen aikana. Onko sille tarjolla mitään koiran kannalta mielekästä puuhaa, vai onko sen yksinolo samanlaista kuin viruskaranteenissa kotona istuvan, jolta on lisäksi viety kaikki virikkeet ja yhteydet ulkomaailmaan pois tietokonetta ja kirjoja myöten.

Päivittäinen erossaoloharjoitus voi mennä esimerkiksi näin: kun pentu tai aikuinen koira on käytetty ulkona asioillaan ja on rauhallinen, poistu rauhallisesti huoneesta ja sulje ovi perässäsi. Palaa jonkin ajan kuluttua rauhallisesti takaisin. Tavoite harjoituksessa on pitää koiran rauhallinen tunnetila yllä vaikka se jää yksin huoneeseen. Jos koira muuttuu levottomaksi, saattaa harjoitus olla kestoltaan sille vielä liian vaikea eli ajallisesti liian pitkä. Normaalisti hyvin yksin pärjäävä koira ei isommin liikutu kun omistaja poistuu huoneesta hetkeksi vaikka ovi sulkeutuisikin. Jos huomaat tässä harjoituksessa koiran reagoivan voimakkaasti voi sillä olla ongelmia yksinolon tai yksin jäämisen kanssa. Siinä tapauksessa asiaan kannattaa alkaa kiinnittää jo nyt enemmän huomiota ettei etätöiden päättyessä asiasta tulisi isoa ongelmaa.

Jos koira on kovin aktiivinen, voi yksinoloa virikkeistää esimerkiksi puuhalaatikon avulla. Puuhalaatikkoon kootaan kaikkea koiraa kiinnostavaa, esimerkiksi täytettyjä kongeja sekä aktivointileluja ja pureskeltavia esineitä, joita se voi turvallisesti yksinollessaan järsiä. Itse laatikko voi olla esimerkiksi puuta, muovia tai pahvia sen mukaan mikä materiaali koiralle on vähiten mieluisaa purtavaa, jos koira esimerkiksi mielellään syö pahvia, älä käytä pahvilaatikkoa. Puuhalaatikossa on vain yksi sääntö: sen saa käyttöönsä kun on yksin. Omistajan tullessa puuhalaatikko sisältöineen kerätään ja nostetaan pois koiran ulottuvilta.

Tällä hetkellä poikkeusoloissa viikot tuntuvat meistä ihmisistäkin pitkiltä, mutta siitä huolimatta arki tulee vielä taas eteen ja mahdollisesti jopa aikaisempaa kiireisempänä. Paras keino koiran yksinolo-ongelmien syntymisen ennaltaehkäisyyn on rutiinin ylläpito päivittäisellä harjoituksella.