Meille tulee koira - miten varaudun taloudellisesti?

05.05.2020

Miten arvioida koiran hankintaa taloudellisten resurssien kannalta? Väärässä kohtaa tehty säästäminen kostautuu koiran terveydessä ja silloin on usein edessä vielä kalliimmat eläinlääkärikustannukset. Tässä blogikirjoituksessa käyn läpi hieman taloudellisia näkökulmia joita tulee ottaa huomioon koiran hankintaa suunniteltaessa. Monessa kohtaa järkevä koiratarvikehankinta tai ruokintaan liittyvä päätös vaatii sekä ajallisia että rahallisia resursseja, mutta lähden tässä siitä olettamuksesta että koiraa hankkivalla lukijalla on jo tiedossa että koiran omistaminen on päivittäistä aikaa vaativa elämäntapavalinta.

Ensin tutustumme koiran ruokintaan. Oikein valittu hyvälaatuinen koiranruoka ylläpitää koiran terveyttä ja hyvinvointia. Sellaista ei ole se halvin markettihyllystä löytyvä rehu. Yksi ruokintavaihtoehto on tehdä koiran ruoka itse, mutta se vaatii asiaan perehtymistä ja päivittäistä aikaa. Ihmisille tarkoitettu ruoka ei ole koiralle terveellistä kuin pieninä annoksina silloin tällöin. Hyvälaatuinen ruoka maksaa enemmän ja siltikin siihen joutuu usein lisäämään esimerkiksi öljyä. Kuukausittainen ruokintakustannus riippuu myös koiran koosta ja aktiivisuudesta. Koiranruokien ravintosisältöihin kannattaa tutustua ja lukea ainesosaluetteloita, niistä selviää usein yllättäviä asioita. Ainesosaluettelossa ensimmäisinä olevia ainesosia on ruuassa eniten. Jos siis ensimmäisinä luettelosta mainitaan kaksi viljaa, voi miettiä onko se koiralle eläimenä soveltuva ruokavalio. Koiran ruokinta on aina yksilökohtaista ja ruoka joka sopii yhdelle ei välttämättä sovi toiselle ollenkaan.

Eläinlääkärikulut on tärkeää ottaa huomioon jo etukäteen. Tapaturmia ja sairastumisia varten on olemassa vakuutus. Eri yhtiöt tarjoavat erilaisia eläinvakuutuksia ja niiden hinta riippuu koiran rodusta sekä kotipaikkakunnasta. Vakuutuksia on saatavilla myös sekarotuisille koirille usealla eri vakuutusyhtiöllä. Ne kannattaa selvittää jo ennen koiran hankintaa kuten myös korvauskäytännöt. Omavastuun osuus on useimmiten alle sata euroa ja korvattavan summan yläraja riippuu taas vakuutuksesta. Joka tapauksessa vakuutuksen vuosikustannusta varten lisäämme budjettiin muutaman satasen. Jos koiralle haluaa tapaturma- ja sairauden hoitokuluvakuutuksen lisäksi henkivakuutuksen, hinta nousee korvaussummasta riippuen.

Rokotukset eivät sisälly yleensä vakuutukseen ja riippuen hieman siitä onko kyseessä pentu tai aikuinen koira jonka rokotusohjelma vaati päivityksen, rokotukset tietävät ainakin kolmea eläinlääkärikäyntiä ensimmäisen vuoden aikana. Jatkossa rokotussuojan ylläpito rokotuksesta riippuen vuoden tai kolmen välein. Tähän lisätään vielä madotus tarvittaessa; nykyään turhaa matolääkkeen antamista vältetään ja koira madotetaan vain mikäli ulostenäytteen perusteella siihen on tarvetta. Lisäksi jos koiralla on esimerkiksi hammaskiveä jota joudutaan säännöllisesti poistamaan, joudutaan koira viemään eläinlääkäriin toimenpidettä varten.

Turkinhoidon ulkoistaminen maksaa. Jos hankit koiran rodusta jolla on tarvetta esimerkiksi trimmaajalla käyntiin, tulee kustannuksia sen mukaan miten turkin hoitaminen kotona trimmausten välillä sujuu. Vastuunsa tunteva kasvattaja ohjaa pennun uutta omistajaa tässä asiassa ja tarvittaessa trimmaa itse kasvattinsa. Tulevan perheenjäsenen turkin huoltoon tulee tutustua ennen koiran hankintaa ja selvittää miten se hoidetaan, missä se tehdään ja jos käytetään ulkopuolista palvelua, kuinka usein. Koiran turkin voi tietenkin hoitaa myös itse, jolloin kustannukset jäävät pienemmiksi ja kertaluontoisiksi tarvikehankinnoiksi. Kynsien leikkauksen voi ostaa palveluna jos työ ei itseltä suju, tällöin kustannuksia tulee kuukausittain. Muita vuosittaisia kustannuksia tulee esimerkiksi punkkitorjunnasta.

Ensimmäisenä vuonna käydään pennun kanssa mahdollisesti myös pentukurssi ja hankitaan valjaita, pantoja, hihnoja sekä muita tarvikkeita.  Nämä kaikki ovat pennun ensimmäiseen vuoteen kuuluvia lisäkustannuksia jotka on hyvä selvittää etukäteen. Lopuksi tarkastellaan muutamaa esimerkkitapausta joihin olen koonnut esimerkkejä edellämainituista asioista. Huomio että nämä summat ovat vain suuntaa-antavia arvioita, eivätkä välttämättä päde suoraan sinun koiraasi. Selvitä todelliset hinnat niiltä palveluntarjoajilta joita aiot käyttää.

Esimerkki 1: pienen rodun koiranpentu (aikuisena alle 10 kg), nypittävä turkki
Vakuutus: tapaturma- ja hoitokuluvakuutus, vuosikustannus noin 300 €
Rokotukset ensimmäisenä vuotena noin 150 €
Turkinhoito: nypintä kahdesti ensimmäisen vuoden aikana, noin 130 €
Perusruokinta: hyvälaatuinen pentukuivaruoka vuoden ajan noin 250 €
Koko kesän kestävä punkkipanta pienelle koiralle noin 60 €

Esimerkki 2: keskikokoisen rodun pentu (aikuisena noin 20 kg), lyhyt turkki
Vakuutus: tapaturma- ja hoitokuluvakuutus, vuosikustannus noin 300 €
Rokotukset ensimmäisenä vuotena noin 150 €
Perusruokinta: hyvälaatuinen pentukuivaruoka vuoden ajan noin 365 €
Koko kesän kestävä punkkipanta keskikokoiselle koiralle noin 65 €