
Ongelmakoirakouluttamisen ongelmallinen maailma - ohjeita kouluttajaa etsivälle koiranomistajalle
Ongelmakoirakouluttaja on ammattinimike jota ei ole suojattu millään lailla. Kuka tahansa voi ryhtyä markkinoimaan itseään ja palveluitaan tällä nimikkeellä. Ongelmakoirakouluttajaksi voi itseään kutsua vaikka ei olisi koskaan edes koiraa omistanut. Tämä asia on tärkeä tiedostaa etenkin jos etsit apua ongelmiisi ja juuri nyt selaat hakukonetuloksia ongelmakoirakouluttajista lähistölläsi. Viime aikoina otsikoihin on noussut koiraharrastuksissa esiintyvä väkivalta. Aivan samanlainen ongelma piile ongelmakoirakouluttajien maailmassa. Tilanne on surullinen niin apua kaipaavan koiranomistajan kuin ammattiin kouluttautuneen kouluttajankin kannalta. Edellä mainittu maksaa rahaa kouluttajalle joka surkuhupaisimmillaan lätkii koiraa sanomalehdellä, suihkuttaa suihkupullolla tai huutaa koiralle. Pahimmillaan käytetään koiraa fyysisesti vahingoittavia keinoja kuten kuristamista tai hihnasta nykimistä ja asiakas maksaa seurauksista "palvelun" lisäksi. Tällaiset itseoppineet tai uskomushoitoihin perustavat kouluttajat vievät uskottavuutta tavallisen koiranomistajan silmissä myös ammattitaitoisilta kouluttajilta.
Mistä tunnistan ammattitaitoisen ongelmakoirakouluttajan? Ensimmäinen asia joka kertoo jonkin alan asiantuntemuksesta on kyseisen alan koulutus. Suomessa on jo pitkään ollut mahdollista suorittaa virallinen ammatillinen koirankouluttamisen perustutkintotutkinto, se on ammatikseen kouluttaville vielä kaiken lisäksi helposti saatavilla ja suoritettavissa työn ohella. Nimeltään se on eläintenhoitajan ammattitutkinto ja eläintenkouluttamisen osaamisala. Tämän tutkinnon suorittaminen kertoo että henkilöllä on tietopohjainen ymmärrys siitä miten koira eläimenä käyttäytyy, hän tuntee kouluttamisen perusteet ja myös siitä että kouluttajalla haluaa tarjota asiakkailleen tietoon ja tieteeseen perustuvaa asiantuntemusta. Jos ongelmakoirakouluttajan palveluita tarjoavalla henkilöllä ei ole mitään virallista koulutusta, mieti miksi näin on? Toinen asia on avoimuus. Kouluttaja kertoo avoimesti etukäteen mihin hänen toimintansa perustuu ja millaisia välineitä koulutuksessa käytetään. Kouluttaja myös perustelee toimintansa ja valitsemansa toimintatavat selkeästi ja riittävän monta kertaa.
Mitä kannattaa huomioida kouluttajavaihtoehtoihin tutustuessa? Tunteisiin vetoavat tarinat ovat helppo myyntikeino tilanteessa jossa potentiaalisella asiakkaalla on muutenkin jo tunteet pinnassa. Erityisesti videoiden kanssa kannattaa olla tarkkana: näkyykö itse koulutusta videolla vai onko se ostos-tv:stä tuttu ennen-jälkeen mainosvideo? Kannattaa pitää mielessä että tarinat ovat usein kaunisteltuja ja todellisuus julkisivun takana voi olla ihan jotain muuta. Kokemuksen käyttäminen myyntikikkana joko koiramäärien tai rotujen listauksena tai muina numeroina ei anna sinänsä mitään olennaista tietoa asiakkaan kannalta. Kuka tahansa koiranomistaja voi sanoa omaavansa koirakokemusta, vanhempi sukupolvi jopa yli puoli vuosisataa. Kokemus on subjektiivista ja perustuu pelkästään mielipiteeseen. Kokemuspohjalta toimiminen ilman mitään tietopohjaista koulutusta on pahimmillaan uskomuksilla perusteltua väkivaltaa koiraa kohtaan jopa vuosikymmenien kokemuksella. Kaikkein kurjinta asiakkaan kannalta on koiraa vahingoittavien keinojen peittely joko keksimällä niille uusia nimiä tai niiden vaikutusten vähättely ja asiakkaan vakuuttelu niiden tarpeellisuudesta. Nämä sudenkuopat ovat kuitenkin vältettävissä valitsemalla kouluttajan huolellisesti ja käymällä seuraavan tarkistuslistan läpi.
Lyhyt tarkistuslista ongelmakoirakouluttajaa etsivälle ennen tapaamisen varaamista:
Selvitä millainen koulutuspohja kouluttajalla on, sen pitäisi olla helposti saatavilla oleva tieto. Mikäli näin ei ole, siirry seuraavaan kouluttajavaihtoehtoon. Ammattitutkinnon suorittaneen kouluttajan tunnistat sanoista ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja tai eläintenkouluttaja AT.
Mihin koulutus perustuu ja millaisia keinoja sekä välineitä koulutuksessa käytetään? Tämä kysymys on tärkeä etenkin jos päädyt kouluttajaan joka ei ole suorittanut virallista ammattitutkintoa. Kokemuksen mainitseminen ei kerro muuta kuin kouluttajan oman näkemyksen itsestään. Tarkkaile tässä kohtaa epämääräisyyksiä, markkinointikieltä ja tunnepohjaista myymistä. Jos tätä ei ole selkeästi mainittu, tai et saa selkeää vastausta kysyessäsi, siirry seuraavaan kouluttajavaihtoehtoon.
Selvitä koulutuksen hinnasto. Jos palveluntarjoajalla ei ole hinnastoa näkyvillä, pitäisi olla jo itsestäänselvyys: siirry seuraavaan kouluttajavaihtoehtoon.
Ammattitaitoinen ongelmakoirakouluttaja ei käytä kuristavia ketjupantoja tai kuristusnaruja, sähköä, piikkejä, potkimista, lyömistä tai muita koiraa vahingoittavia välineitä ratkaisuna ongelmiin. Myöskään ammattilaisen koulutusvälineisiin ei kuulu suihkupullot, sanomalehdet eikä koiralle huutaminen. Muista että sinä olet koirasi viimeinen puolustuslinja, voit myös sanoa ei ja poistua paikalta jos koiraasi vahingoitetaan tai sinua painostetaan vahingoittamaan koiraasi. Ja jos haluat varmistua siitä, että kouluttajalla on edes perusteet selvillä koirien käyttäytymisestä ja kouluttamisesta, ammattitutkinnon suorittaneiden kouluttajien lista löytyy Suomen Eläintenkouluttajien kotisivulta.